Wanneer bespannen en op hoeveel KG?

 

Het meest algemene advies is om een racket per seizoen net zo vaak te laten bespannen als je per week speelt :

1 x per week spelen = 1 bespanning per seizoen.

Voor het bijhouden van al die data gebruik ik Stringjob.

Verder maak ik gebruik van de ERT en de PT1 van Stringlab om uw bespanning na te meten.

Zo kan ik op elk moment uw spanningsverlies in kaart brengen.

Gouden regel is hier : tussen de 10 en 15% spanningsverlies raad ik aan om uw bespanning te laten veranderen. Dit om de speelkwaliteit en spelvreugde te kunnen blijven garanderen, maar last but zeker not least het voorkomen van blessures.

Elke bespanning verliest na verloop van tijd, door rek en uitdroging, zijn elastische en dempende kwaliteiten. Zelfs als er niet mee gespeeld wordt.

De snaar verwerkt daardoor de energie van de snaren steeds minder goed en trillingen worden minder gedempt. Dit gaat ten koste van controle, precisie, comfort en power. Een bespanning waar NIET mee gespeeld wordt (fabrieksdraad) heeft een maximale elastische levensduur van ongeveer een jaar.

Als je vaker en langer op de baan staat gaat het algemene advies natuurlijk minder goed op. Daarbij heeft een graveltennisser die met een oversized racket met nylon bespanning en veel topspin speelt een ander snarenverbruik dan een hardcourtspeler met vlakke slag en een polyester bespanning.

De racketfabrikant geeft het optimale bespanningsbereik van het racket aan. Dit staat meestal aan de binnenkant van het frame vermeld. Een gemiddelde bespanning is 23 kg. Een hogere bespanning zorgt voor meer controle. Een lagere daarentegen voor een toename van power en comfort.

 

Snaren beginnen spanning te verliezen zodra je racket bespannen is en, afhankelijk van het type snaar, kunnen ze 's nachts 5-10% spanning verliezen voordat je je racket ooit gebruikt en ook een aanzienlijke hoeveelheid spanning in de eerste 1-2 uur van spelen.

Hoewel het spanningsverlies daarna afneemt, verliezen ze uiteindelijk het grootste deel van hun elasticiteit en prestaties en moeten ze worden vervangenšŸ™

Als je geïnteresseerd bent waarom download je dan niet een app voor snaarspanning, misschien "RacquetTune". Je zou het kunnen instellen voor je eigen racket en snaar. Zo test je dan de spanning voor en na het eerste gebruik en na elke 6-8 uur spelen om te zien hoeveel spanning ze verliezenšŸ¤”

De RacquetTune-app is niet zo nauwkeurig onmiddellijk na het bespannen omdat het de neiging heeft om zeer hoge spanningswaarden te geven, dus doe de eerste test 24 uur na het bespannen voor nauwkeurigere resultaten te krijgen.

Wij gebruiken de Pro-t-one Chromatic String Tuner en de ERT 300, deze zijn speciaal ontworpen voor bespanners en zijn direct na het bespannen veel nauwkeuriger šŸ¤—.

De resultaten zijn niet 100% nauwkeurig met RacquetTune, maar ze geven je een redelijke indicatie van hoeveel spanning  je snaren verliezen door het gebruik en zo krijg je zelf een beeld van het spanningsverlies.

Zo kom je uiteindelijk zelf te weten wanneer je bespanning  “dood” voelt en zo een opfrisbeurt nodig hebbenšŸ’Ŗ. Wat alleen maar kan leiden tot meer speelvreugde en minder blessures.

 

Een kijkje achter de schermen bij de pro's