Uitleg padel racket

Een padel racket aanschaffen kan behoorlijk wat hoofdpijn opleveren. Tegenwoordig is er veel keus en er worden vele verschillende technieken, materialen en prijzen toegepast. Het is dus erg belangrijk om de juiste keuze maken.

Het is belangrijk om uw keuze niet alleen op uiterlijk te baseren. Bent u een beginner, gemiddelde of ervaren speler? Wij hebben bij ieder racket aangegeven bij welk type speler het gekozen racket past.

Profiel:

Dit is de buitenkant rondom het racket en zorgt voor stevigheid en weerstand. De meeste racketfabrikanten gebruiken hier lagen glasvezel, carbon of grafiet voor. Een padel racket heeft over het algemeen een profieldoorsnede van 38mm.

Impact:

Het gebied waar het racket de bal raakt is het erg belangrijk. Padelrackets bestaan uit een inwendige EVA (schokdempend rubber) kern met verschillende behandelingen van verschillende materialen. Elke fabrikant van padelrackets gebruikt speciale technieken en behandelingen afgeleid van het voortdurende en onophoudelijke onderzoek dat ze verrichten. Over het algemeen worden glasvezel, carbon en grafiet ook hiervoor gebruikt. Deze materialen worden ook voor het inwendige frame ter ondersteuning van de EVA kern gebruikt. 

Gewicht:

Er is geen officieel gewicht voor padelrackets en dus zijn er veel verschillen in gewicht te vinden. Simpel gezegd komt het op het volgende neer; lichte rackets bewegen makkelijker en je hebt een snellere reactietijd aan het net. Het makkelijke bewegen en de lichte weerstand van een licht racket is ideaal voor beginners. Zwaardere rackets hebben meer power waardoor je meer kracht kan overbrengen. Het nadeel van een zwaarder racket is dat het de reactietijd aan het net kan beïnvloeden. Uiteindelijk is het goed om een afweging te maken tussen licht en zwaar.

Lichter racket         + Makkelijker bewegen

(beginners)             - Minder power

Zwaarder racket:    + Meer power

(gevorderden)         - Meer weerstand

Tip: Probeer altijd te spelen met het hoogste gewicht waarmee je je comfortabel voelt. Hoe meer power het racket kan overbrengen hoe minder je arm dat hoeft over te brengen. Hiermee kun je blessures voorkomen!

Gewichtsbalans:

Met een goed gebalanceerd padel racket wint u aan controle en rust aan uw pols. Als het gewicht meer naar de kop van het blad is geplaatst is er meer power beschikbaar maar zal het de pols snel kunnen overbelasten. Als het gewicht in het racket naar onder is geplaatst, zult u snel een betere controle merken. Vooral voor beginners is dit goed om bepaalde technieken onder de knie te krijgen. Als het gewicht van een padel racket naar onder is geplaatst zult u snel merken dat er minder power beschikbaar is en dat bepaalde slagen, als de volley enige consistentie verliezen.

Dikte:

Het officiële reglement bepaalt dat padelrackets niet dikker dan 38 mm mogen zijn. Dit is niet verplicht voor het gehele racket. Er zijn modellen waarbij de dikte van het frame verschilt met die van het botsingsoppervlak. Over het algemeen is een padel racket tussen de 36 en 38 mm dik.

Hardheid:

Zachte padelrackets bieden meer controle maar geven minder power. Voor harde padelrackets geldt het tegenovergestelde. Over het algemeen hebben zachte rackets een kortere levensduur dan harde padelrackets al is dit uiteraard afhankelijk van de intensiteit en het gebruik.

Kortom, elk racket heeft verschillende eigenschappen die afhangen van een aantal factoren. In de meeste gevallen is het het best om padel racket aan te schaffen met een goede verhouding van power en controle.

Hopelijk heeft deze uitleg u een beetje op weg geholpen om de juiste keuze te maken.

Mocht u toch nog vragen hebben dan kunt u deze altijd stellen in onze chat!

Basisvormen:

Tot niet al te lang geleden waren er padel rackets in drie verschillende vormen verkrijgbaar. Nog steeds kun je op internet artikelen vinden die padel rackets op basis van deze criteria classificeren. Maar de werkelijkheid is anders. Nu padel groeit, investeren en innoveren padel racketproducenten voortdurend. Het resultaat is dat er verschillende ‘hybride’ rackets te koop zijn. Lees verder om meer over de voordelen van elk van de klassieke vormen alsook het hybride racket te leren.

Rond

Het bovenste gedeelte van het racket is een cirkel. Het gewicht is evenredig verdeeld, de sweet spot is vrij groot en bevindt zich op het midden van het racket. Dit maakt het gemakkelijk te gebruiken voor beginnende spelers. Ook creatieve, gevorderde padelaars zullen er plezier aan beleven. Het spelen van nauwkeurige ballen in de hoek en kort cross is met het ronde racket makkelijk. 

Diamant

In dit geval lijkt vorm op een omgekeerde piramide. De sweet spot is veel kleiner en zit hoger op het racket. Als je de bal buiten de sweet spot raakt, trilt het mee. Ben je op zoek naar een racket om harde en zware smashes te slaan, dan is dit de meest geschikte vorm. Het extra gewicht aan de bovenkant helpt daarbij. Dit type rackets is lastiger om mee om te gaan voor beginnende spelers. 

Traanvorm

Deze rackets, de meest populaire onder amateurs, zijn geschikt voor medium tot gevorderde spelers. De sweet spot bevindt zich hoog op het racket. Het racket biedt een mix van controle en kracht.

Hybride

Dit zijn rackets in de categorie ‘we zien wel’ of ‘succes ermee’. De vorm is een mix van twee of meer van bovenstaande types. Ze zijn moeilijk te classificeren, of zijn zelfs compleet nieuw.

Rond

Diamant

Traan